create your own website

Smart wearable biosensors, snijgereedschap voor artrose en sprekende kookplaten

Healthcare Engineering bij Zuyd Hogeschool

In september 2015 ging bij Zuyd Hogeschool een nieuwe afstudeerrichting van de opleiding Engineering van start: Healthcare Engineering. Je zou kunnen zeggen dat een healthcare engineer zich beweegt op het snijvlak van technologie en zorg, maar dat dekt de lading niet volledig. Hoe dan ook lijken allerlei maatschappelijke ontwikkelingen een afstudeerrichting als healthcare engineering behoorlijk in de kaart te spelen.

De vergrijzing en de daarmee gepaard gaande grotere behoefte aan zorg. De door overheidsbeleid gestimuleerde maatschappelijke trend waardoor ook oudere en hulpbehoeftige mensen steeds langer thuis blijven wonen. Een daarmee samenhangende behoefte aan zorg op afstand. En, last but not least, het dreigende tekort aan arbeidskrachten in de zorg. Allemaal factoren die doen veronderstellen dat de behoefte aan healthcare engineers in de nabije toekomst groot zal zijn.

Slimme draagbare biosensoren

Waar houden healthcare engineers zich eigenlijk mee bezig? Met smart wearable biosensors, bijvoorbeeld. In Nederland maakt al één op de drie mensen gebruik van apps of wearables om de levensstijl te monitoren. Wearable technologie is een veelbelovende technologie, omdat ze het mogelijk maakt op afstand metingen te verrichten tijdens real-life activiteiten in real-life omgevingen.

Gerrie Claessen, hoofddocent bij de faculteit Bèta Sciences and Technology van Zuyd Hogeschool noemt nog een paar andere voorbeelden. “Bij de afdeling Orthopedie van het Maastricht UMC+ wordt onderzoek gedaan naar artrose. Een student van ons werkt daar aan de ontwikkeling van gereedschap om kleine stukjes bot en kraakbeen weg te kunnen snijden voor onderzoek.” Ander voorbeeld: in een project wordt gewerkt aan kookplaten die ook geschikt zijn voor visueel gehandicapten. Bestaande kookplaten zijn dat vaak niet, onder meer doordat visueel gehandicapten de symbolen op de plaat niet goed kunnen lezen of vergeten hem uit te doen. Je zou dus kookplaten kunnen ontwikkelen die vanzelf uitgaan of via spraak laten weten: “De kookplaat staat nog aan!”

Tekort aan techneuten

Hbo-opleidingen zijn toepassingsgerichte opleidingen en dat biedt perspectieven voor afstudeerders. Claessen: “Je moet niet alleen bedenken hoe iets in theorie zou kunnen werken, maar ook een product ontwikkelen dat in de praktijk gebruikt kan worden.” Her en der zie je dan ook startups verschijnen die zich op het gebied van de healthcare engineering begeven. De eerste afstudeerders van de nieuwe afstudeerrichting van Zuyd Hogeschool moeten nog van de band lopen, om het zo maar eens uit te drukken. Maar gezien het algemene tekort aan techneuten maakt Claessen zich niet bezorgd over hun arbeidsmarktkansen. “Als ik bij Engineering op een afstudeerbijeenkomst ben, gaan de afstudeerders óf verder studeren, of ze hebben al een baan. Er is niemand die niets heeft. Vaak krijgen ze tijdens de stage al een baan aangeboden.”