easy mobile site generator software

Studeer ‘business Chinees’ en verover de wereld

Het klinkt als een modern jongensboek: Chinees studeren in Maastricht en binnen de kortste keren werken voor een bedrijf dat wereldwijd opereert en zaken doet in China, Korea en Australië. Een voorbeeld van de globale economie in de praktijk.


Maarten van Wijck (nu 24) studeerde Chinees aan de opleiding Oriëntaalse Talen en Communicatie van Zuyd Hogeschool in Maastricht. Tijdens zijn studie organiseert de opleiding een Week van de onderneming en Maarten woont een lezing bij van Carola Zavrel en Peter Segaar, eigenaren van Gas Flow Online (GFO). GFO Europe BV is een bedrijf dat - vanuit Nederweert - industriële gasmeters produceert en wereldwijd verkoopt.

Geen easy business, want: gasmeters moeten aan hoge veiligheidseisen voldoen. De gasmeters van GFO zijn voor industrieel gebruik – denk aan industrie, ziekenhuizen, grote bedrijven – en worden verkocht via gasbedrijven zoals, in Nederland, Nuon en Eon. De kennis en kunde van GFO zit in Limburg, maar het bedrijf beschikt over een productiebedrijf in China waar 600 mensen werken.

Na afloop van de lezing stapt Maarten van Wijck af op Carola Zavrel en Peter Segaar: of hij niet bij hen stage kan lopen. Want, zegt Maarten: “Ik was aangestoken door het enthousiasme van Peter en Carola: een bedrijf als GFO in de geopolitieke context van de wereldwijde gashandel. En natuurlijk door hun relatie met China, daar zag ik mezelf wel zitten.” Het resultaat is dat Maarten sinds een jaar werkt voor GFO en Zuyd in Bedrijf hem via Skype moet interviewen: hij zit ten tijde van het gesprek in Australië.

Wat doet iemand die Chinees heeft gestudeerd in Australië?
“We hebben nu voor het eerst meegedaan aan een aanbesteding in Australië. Spannend! Maar natuurlijk onderhoud ik ook de contacten met China. Ik heb sowieso een veelzijdige baan: het introduceren van het bedrijf en van nieuwe producten, lezingen geven over nieuwe ontwikkelingen in de wereld van het gas, technische en economische problemen oplossen, de opening van een nieuw kantoor in Zuid-Korea waarmee we een joint venture hebben gesloten ...”

 Heeft je studie Chinees je wel goed voorbereid op een functie in het bedrijfsleven?
“Ja, zeker. De opleiding Oriëntaalse Talen Communicatie van Zuyd zoomt juist in op het ‘business Chinees’. Je krijgt veel economische georiënteerde vakken maar ook business law. Daarnaast organiseert docent Xing Xing de Week van de onderneming waardoor er ook bedrijfscontacten ontstaan. Het is niet zoals bij andere opleidingen: alleen maar de taal leren.”

 Hoe zie jij je toekomst?:
“In de toekomst zou ik me graag in Azië willen vestigen om van daaruit de markt te veroveren: Indonesië, Taiwan, Vietnam, India. Ondersteuning geven op locatie, helpen met het oplossen van problemen. En die kans is aanwezig.”

Niet veel alleen in het buitenland?
“Het leven in het buitenland is niet eenzaam. Je legt voortdurend nieuwe contacten: je ontmoet de mensen met wie je samen het land gaat veroveren om gasmeters te verkopen. Daaruit ontstaan ook vriendschappen. Daarnaast spreek ik ook vaak oud-medestudenten. Laatst heb ik in China nog met oud klasgenoten een biertje gedronken.”