best drag and drop web building software

‘Geld is een voorwaarde,
geen doel’

Frank Bessems studeerde in 1985 af aan de opleiding Werktuigbouwkunde bij Zuyd Hogeschool. Na zijn opleiding dacht hij al snel: ik wil zelfstandig ondernemer worden. Hoe verging het hem en wat zijn voor hem belangrijke aspecten van het ondernemerschap?

Beginnersfoutje: de eerste opdrachtgever van Frank Bessems was niet zoals verondersteld in de Duitse grensstreek gevestigd, maar in het toch behoorlijk wat verder weg gelegen Brunsbüttel tegen de Deense grens. Geen nood, de opdracht werd tot een goed einde gebracht.

Het gat in de markt

Bessems leerde dus in de praktijk en dat verliep voorspoedig. Nu, dertig jaar later, heeft hij samen met compagnon Jo Reinders een goedlopend bedrijf. Bessems: “We zijn in de loop der jaren organisch gegroeid, dwars door alle trends en recessies heen. Een van de sleutels tot ons succes was het ontdekken van het beroemde gat in de markt. We kwamen erachter dat bedrijven vaak niet goed samenwerken. De kernvraag werd: wat wil een bedrijf bereiken en hoe dient dit georganiseerd te worden?” Ze bedachten hiervoor een concept, werkten het uit en zo ontstond de huidige Perfact Group: 110 medewerkers en nog steeds groeiende. 


Uit de comfortzone 

Perfact Group is een kennisorganisatie die bedrijven in de kapitaalintensieve industrie ondersteunt bij het verbeteren van hun plant performance. Perfact Group richt zich op grote productiebedrijven in Nederland, België en Duitsland en helpt die bedrijven met het inrichten van hun organisatie en technische omgeving. Verder verzorgt Perfact grote projecten, zoals het managen van onderhoudstops bij bedrijven. Tevens detacheert het hoger opgeleiden. Bessems: “We zijn een kennisintensief bedrijf en één van de sleutels tot ons succes ligt in de voortdurende ontwikkeling van onze eigen medewerkers. Ze leren door kennis te delen en door interne opleiding bij de Perfact Academy. We doen er alles aan om hen te stimuleren, zodat ze zich verder ontwikkelen in dingen die ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. We willen mensen uit hun comfortzone halen, ze positief uitdagen in een familiaire omgeving. Hard werken en plezier maken moeten daarbij in een goede balans zijn. Uiteindelijk zijn tevreden medewerkers de sleutel voor een succesvolle organisatie.” 


Partner van Zuyd 

Frank Bessems, succesvol ondernemer, is ook een partner van zijn alma mater Zuyd. Hij neemt stagiaires aan, verzorgt boeiende gastcolleges, coacht studenten die meedingen naar de Zuyd YEZ-Award voor jong ondernemerschap, zit in klankbordgroepen en - last but not least - neemt afstudeerders van Zuyd aan. Hij omschrijft zijn manier van werken als ‘no-nonsense zakendoen’. “Geld is een voorwaarde, geen doel. Ik woon nog steeds gewoon en heel tevreden in Geleen, de stad waar ik opgroeide.” 


Foto: Frank Bessems (links) en Jo Reinders (rechts)